Is cardio op nuchtere maag beter voor vetverlies?

18/01/2018

Cardio als vetverbrander

De meeste mensen doen cardio omdat het vet verbrandt. Veel studies laten vrij spannende nummers zien qua vetoxidatie en andere metabole veranderingen, maar het zijn doorgaans korte termijn metingen en het zijn relatieve nummers. In absolute termen is de daadwerkelijke hoeveelheid vet die geoxideerd wordt gedurende een trainingssessie minimaal. Je hebt het dan over grammen vet en de totale hoeveelheid grammen is doorgaans eerder 1 cijfer, dan dat het meerdere nullen bevat [1].

Gebaseerd op bovenstaande, werd er gedacht dat cardio daarom gedaan zou moeten worden op een toereikend lage intensiteit, ofwel ‘in de vetverbrandingszone’ zodat alle energie die je zou verbranden uit vet zou bestaan.

De mensen die het menselijk metabolisme kennen, zouden hierbij al een probleem moeten zien: voor vetverlies maakt het niet uit hoeveel vet je acuut verbrandt, maar in plaats daarvan draait het om hoe de energiebalans (en nutriëntverdeling) beïnvloed wordt over een periode. Je kan alle cardio ter wereld gaan verrichten: als je niet je energiebalans voldoende verlaagt, dicteert de natuurkunde dat je simpelweg geen netto lichaamsvet zal verliezen.

Aangenomen dat hetzelfde energieverbruik van toepassing is, leiden hoge intensiteit cardio en lage intensiteit cardio tot een gelijkwaardige hoeveelheid vetverlies. Hoge intensiteit cardio zou daarnaast tot meer vetverlies kunnen leiden, omdat het beter is voor spiergroei/- spierbehoud [2].

Uit onderzoek blijkt dat cardio in gevaste staat (nuchtere maag) of cardio in gevoede staat (na een maaltijd) leiden tot identieke veranderingen in lichaamsamestelling [3].

Conclusie

  • Wanneer vetverlies het doel is, kan er gekozen worden om te trainen vóór of ná het eten, afhankelijk van de persoonlijke voorkeur van het individu.

  • Bovendien maakt het niet uit op welke intensiteit er cardio wordt gedaan, het maakt zelfs niet eens uit of de energiebalans verlaagt wordt door cardio of door minder te eten: met dezelfde energiebalans zullen gewicht en vetverlies hetzelfde zijn [4].

Bronnen

[1] https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2991639/

[2] http://www.nmcd-journal.com/article/S0939-4753(13)00140-3/abstract

[3] https://www.ncbi.nlm.nih.gov/m/pubmed/25429252/

[4] https://www.karger.com/Article/Abstract/111162